Коронавірус і «ренеанс» одноразового пластику
Одна з ключових ідей «зеленого» способу життя — відмова від одноразового пластикового паковання та посуду. Але новий вірус змінює цю ситуацію кардинальним способом
Про автора: Святослав Бихівський, кандидат економічних наук, старший науковий співробітник Інституту прикладних економічних досліджень РАНХІГС. Експерт із питань стійкого розвитку та циркулярної економіки в Росії та у світі. Працював у реалізації проєктів із впровадження принципів сталого розвитку у великих російських компаніях.
2020 рік мав стати роком вступу через нові обмеження на використання пластику в різних країнах. Наприклад, Євросоюз, який із 2019 року поступово виводить із оберту окремі типи пластикових виробів і паковань, планував ввести обмеження на використання контейнерів із полімерів. Франція забороняла одноразовий пластиковий посуд з 1 січня цього року, а Великобританія збирається ввести ці обмеження з квітня. У США понад 20 штатів заборонено безплатне поширення одноразових пластикових пакетів. З липня 2015 року Каліфорнія, а з 1 березня цього року та Нью-Йорк, законодавно обмежили поширення одноразових полімерних рішень для покупок.
Однак із поширенням коронавірусу ситуація змінилася. На початку березня компанія Starbucks, відомий шанувальник екотрендів, представила про використання виключно одноразового посуду для напоїв у своїх закладах у США та Канаді. Сьогодні ви не зможете налити каву у свій кухоль і в Москві Starbucks. У компанії впевнені, що ця міра має запобігти передаванню вірусу між відвідувачами та працівниками кав'ярень. Аналогічно надійшла компанія Dunkin' Donuts. 15 березня у Франції на тлі розвитку епідемії пройшли муніципальні вибори. Серед удосконалених заходів безпеки було обов'язкове використання дезінфікувальних засобів для рук, серветок, а також одноразових кулькових ручок, що вичавлюються прямо на ділянках для голосування. Ручки підлягають подальшій утилізації.
Сьогодні експертна спільнота США настійно закликає законодавців у Нью-Йорку, Каліфорнії та інших штатах у терміновому порядку скасувати заборони та норми на одноразові пластикові пакети для покупок.
На думку експертів, споживчі властивості одноразового пластику є однією з ключових, зокрема гігієнічних, причин, через яку ці пакувальні рішення стали поширеними у світі. Вчені з Університету Аризони та Університету Лома-Лінда вказали, що багаторазові пакети у 99% випадків містять бактерії та можуть становити небезпеку для здоров'я споживачів. У 51% пакетів багаторазового використання були виявлені бактерії (coliform bacteria) — у кожному пакеті виявили від 3 до 3330 таких бактерій.
У відкритому листі 13 вчених з провідних американських наукових центрів, опублікованих 17 березня 2020 року в The New England Journational of Medicine, вказується, що віруси й бактерії можуть зберігатися в багаторазових сумках до дев'яти днів.
Ще 2012 року у спеціальному дослідженні вчені проаналізували вплив заборони на одноразові пластикові пакети для покупок Сан-Франциско та повідомили про 25%-го збільшення захворюваності у зв'язку з поширенням бактерій у цьому місті, порівнюючи з містом з іншими округами, де не було заборони.
Ще нещодавно Росія була в кроці від введення обмежень на використання одноразового пластику.
Ця тема активноболіла в Держаці, Мінприроди та Мінпромторгу. Якщо сьогодні таку відмову введено, то викликів санітарно-епідеміологічного характеру в умовах коронавірусної інфекції було б набагато більше. Цей факт підтвердили й кафе, поки були відкриті — гості просили саме одноразові прилади та стаканчики. Навіть Московська Едуардодія РПЦ затвердила інструкцію для храмів і монастирів, у якій настійно рекомендовано під час причастки, використовуючи одноразові пластикові стаканчики, серветки та рукавички.
Важливий інструмент боротьби з пандемією — Контин і ізоляція.
Напередодні ритуалу домогосподарства і в Росії, і у світі починають активно закуповувати харчові товари. Здебільшого це ірраціональні вчинки, так звана «панічна скупка», але для груп ризику, у разі COVID-19 — літніх і людей із хронічними захворюваннями — дійсно має сенс створити якийсь запас харчів і зробити самоізоляцію абсолютною. У цій ситуації питання терміну придатності — принциповий. Їжа в пластиковому пакованні зберігається, зазвичай, істотно довше, ніж в іншому пакованні (або взагалі без неї в разі, наприклад, овочів і фруктів), і це набагато безпечніше. За даними дослідження Вищої школи державного адміністрування МГУ їм. М.В. Ломоносова, залежно від типів продуктів термін придатності може бути збільшений від півтора до десяти разів. Важливо розуміти, що, виступаючи за скорочення використання пластикового паковання, ми зробили компроміс: у разі скорочення використання пластику збільшиться обсяг харчових відходів і альтернативного, заміщувального паковання.
Поточна ситуація з коронавірусом показала споживачеві та регуляторам, чому пластик став таким популярним у суспільстві.
Це не тільки побутова зручність, а й чинник безпеки на тлі зростання кількості населення, що скупчено проживає у великих містах і мегаполісах. З іншого боку, зростання обсягів пластикових відходів через одноразове посуд, медичних відходів ще гостріше ставить проблему перероблення. Пластикове сміття не отримало індульгенцію, як можна було дріб'язково подумати. Він отримав шанс на перезавантаження, можливість знайти зважене рішення, яке, очевидно, не лежить у зоні тотальних заборон.
Докладніше на РБК:
https://www.rbc.ru/trends/green/5e876256972203e005eb
- У Німеччині створили саморозкладний пластик з промислових відходівМікроорганізми можуть розкласти пластик в спеціальних процесах ферментації за півроку чи за рікУ Німеччині створили саморозкладний пластик з промислових відходів